poza bisericii

IMPORTANT:

Aceasta este Adresa Web oficială a Parohiei Toaca! Vă rugăm să ne vizitaţi.Vă mulţumim!

Anul 2015:

Fie ca bucuria şi liniştea aduse de sfintele sărbatori să vă însoţească pe tot parcursul anului ce va urma. Pr.Paroh Aurelian Marian Toches

100 de ani:

(†)În anul 2013 am aniversat: 100 de ani de la prima atestare documentară cunoscută a localitații Toaca, 55 de ani de la înființarea Parohiei Toaca, 30 de ani de la sfințirea bisericii și 10 ani de la resfințirea bisericii. Pr.Paroh Aurelian Marian Toches

Istoria Bisericii

ISTORIA BISERICII TOACA

   Parohia Toaca a depins până în anul 1958 de parohia Hodac, când a cerut să fie separată şi recunoscută ca parohie de sine stătătoare. Parohia în anul 1958 avea 400 de familii. Când s-a înfiinţat, în 1958, parohia deţinea o capelă în clădirea şcolii, aceasta fiind acum marea problemă, nu exită biserică. Până să se numească preot aici, veneau preoţi din Hodac care slujeau în capela din şcoală.
          Primul preot numit pe seama parohiei Toaca a fost licenţiatul în TEOLOGIE PERETEATCU VSEVOLOD, originar din Basarabia. Activitatea oficială începută în anul 1959, 1 martie şi până în toamna anului 1986 când D – zeu îl cheamă la el, părintele dormindu-şi somnul de veci la umbra sfintei biserici pe care a ctitorit-o, părintele PERETEATCU a păstorit-o aşadar la Toaca numai puţin de 27 de ani. Problema cea mare era aceea că nu exista biserică. Şi astfel preotul VSEVOLOD PERETEATCU împreună cu un consiliu parohial de excepţie, format din oameni credincioşi şi inimoşi au demarat acţiunea de construire a bisericii şi a casei parohiale, bine-nţeles că au întâmpinat foarte multe greutăţi. Dar totuşi cu ajutorul lui D – zeu  s-a cumpărat întâi terenul. Apoi în anul 1972 s-a construit casa parohială cu contribuţia substanţială a credincioşilor din Toaca. Casa parohială s-a dat în folosinţă la data de 29 august 1972.
Biserica din Toaca                   Monumentul eroilor  

          Până la construirea casei parohiale preotul VSEVOLOD PERETEATCU a locuit într-o casă joasă, veche, bătrânească, mai mult la subsolul acestei case, ca într-un beci, în care ziceai că eşti în peşteră şi nu în casă, fără curent electric şi răbdând frig; oamenii îi duceau chiar şi de mâncare, familia sa stând mai mult la Sighişoara, preoteasa Sofia şi cu copiii. Dar D – zeu i – a ajutat şi s-a apucat şi de Biserică, în anul 1976 pe care a construit-o într-un timp recod, până în 1983 biserica a fost terminată inclusiv pictura. Piatra de temelie a fost aşezată de episcopul Emilian al Alba Iuliei la data de 26 aprilie 1976. Construcţia a fost terminată în anul  1978. Din 22 aprilie 1979, biserica s-a dat în folosinţă. Biserica are hramul “Sf. Nicolae”. E construită în stil bizantin şi este dotată cu toate cele de trebuinţă. Mobilierul este din lemn de stejar, lucrare de artă executată de meşteri din Târgu-Neamţ. Biserica este pictată în frescă de către maestrul Gavrilean Nicolae din Gura-Humorului, lucrare executată între anii 1982 – 1983. La data de 23 octombrie 1983, credincioşii din parohia Toaca au primit vizita episcopului Emilian al Alba-Iuliei care împreună cu un numeros sobor de preoţi a sfinţit biserica. Cheltuielile pentru construcţia şi dotarea cu cele necesare bisericii au căzut pe umerii credincioşilor. Prin tot ceea ce a făcut pentru această parohie, se poate numi ctitor chiar, vrednicul de pomenire VSEVOLOD PERETEATCU a rămas permanent viu în sufletele şi în conştiinţa credincioşilor din Toaca, aceştia având pentru dânsul parcă un adevărat cult. Dar să ne amintim cu respect şi de acel consiliu parohial de excepţie, de acei oameni, care unii s-au stins din viaţă iar alţii au părul alb purtând povara anilor mulţi. Să-I repectăm ca pe nişte înaintaşi iluştri, şi să fim demni că suntem urmaşii acestora şi să le mulţumim pentru strădania deosebită pe care au depus-o pentru edificarea locaşului de închinăciune. Doresc să-I meţionez pe cei care mai sunt în viaţă:
Frandeş Florian – Sârbu,
Frandeş Zaharie – Militon, 
Frandeş Florian – Suciu,
Man Ioan – Împăratul,
Frandeş Vasile – Bizoman.

         Fiind construcție nouă nu posedă obiecte care să facă parte din Patrimoniul Național Cultural.
      Prima atestare documentară oficială cunoscută a localităţii Toaca se înregistrează în anul 1913, când Toaca apare menţionată ca şi localitate de sine stătătoare în Dicţionarul istoric al localităţilor din Transilvania – a lui Coriolan Suciu, dicţionar întocmit foarte probabil pe baza unui indicator de localităţi din anul 1913.
        Preoții slujitori care au deservit parohia până la înființarea ei sunt: Pr. Leon Tîrnăvean, Pr. Oprea Viorel și Pr. ifrim Bordea. din anul 1959, 3 martie până în anul 1986 luna a 10 a slujit Pr.Icon.Stavrofor Peretearcu Vsevolod. Din 01.05.1987 până în 29.08.2001 a slujit Pr.Pop Viorel. Din 01.09.2001 până la 01.02.2004 a slujit Pr.Bengean Florin.
      În prezent localitatea Toaca sunt credincioşi buni, oameni de nădejde care sprijină pe preot şi toate acţiunile care se fac în slujba Bisericii lui Hristos. 
        Din 01.03.2004, și, până în prezent Pr.Icon.Stavrofor Ilieș Vasile.