poza bisericii

IMPORTANT:

Aceasta este Adresa Web oficială a Parohiei Toaca! Vă rugăm să ne vizitaţi.Vă mulţumim!

Anul 2015:

Fie ca bucuria şi liniştea aduse de sfintele sărbatori să vă însoţească pe tot parcursul anului ce va urma. Pr.Paroh Aurelian Marian Toches

100 de ani:

(†)În anul 2013 am aniversat: 100 de ani de la prima atestare documentară cunoscută a localitații Toaca, 55 de ani de la înființarea Parohiei Toaca, 30 de ani de la sfințirea bisericii și 10 ani de la resfințirea bisericii. Pr.Paroh Aurelian Marian Toches

Istorie Toaca


SCURT ISTORIC AL LOCALITĂŢII TOACA

Localitatea Toaca este una tânără cu o atestare documentară relative recentă, după cum veţi vedea în cele ce urmează, aşa că o mare parte a istorie sale se confundă cu istoria localităţii Hodac.
Condiţiile naturale existente au favorizat formarea de comunităţi umane pe Valea Gurghiului încă din perioada neolitică. Mărturie stau urmele culturii neolitice descoperite pe aceste meleaguri precum: vârfuri de săgeţi, topoare din piatră şlefuită. Din această perioadă datează formarea primului nucleu uman pe teritoriul comunei Hodac.

Satul Toaca s-a format din Hodac. Cetăţeni ai localităţii Hodac, după anul 1850 au început să se extindă spre partea de nord a localităţii şi au format gospodării bine întemeiate. Aşa treptat s-a închegat vatra localităţii Toaca.
Prima atestare documentară oficială cunoscută a localităţii Toaca se înregistrează în anul 1913, când Toaca apare menţionată ca şi localitate de sine stătătoare în Dicţionarul istoric al localităţilor din Transilvania – a lui Coriolan Suciu, dicţionar întocmit foarte probabil pe baza unui indicator de localităţi din anul 1913.
Dorind să prezentăm acest colţ frumos de ţară cu trecutul său trebuie să avem în vedere cuvintele marelui nostru istoric Nicolae Iorga, în a cărei operă am întâlnit afirmaţia: "Istoria românilor din Ardeal trebuie scrisă sat cu sat, cu cărturarii, cu ţăranii lor, ca să se vadă: că am fost şi cum am fost.“
Satul Toaca se întinde pe o lungime de aproximativ 6 km de-a lungul pârâului Isticeu, afluent al Gurghiului, între versanţii Capul Dealului, Pădurea Satului şi terenurile în pantă: Liniştea, Dâlma Lupului, Picioarele Crungii. Localitatea Toaca face parte din adminstraţia comunei Hodac şi este încadrată ca parte administrativă în comuna Hodac.
În legătură cu numele satului Toaca, există mai multe versiuni şi anume:
La depărtare de circa 3 km de actuala vatră a satului, exista înainte de 1800 o mănăstire de călugări, care în fiecare dimineaţă vesteau serviciul divin prin sunet de toacă, din vârful unei coline care şi astăzi poartă denumirea de "Piciorul Toacei“ şi care predomina Valea Isticeului. 
A doua versiune spune că pe Valea Isticeului exista pive care lucrau ziua şi noaptea la pănură şi a căror ciocane produceau sunetul de toc-toc şi se auzea de la mare distanţă. 
A treia versiune şi poate cea mai apropiată de adevăr spine că o parte din locuitorii satului Hodac aveau pe Valea Isticeului ternuri arătoase unde semănau diferite cereale, iar aceste terenuri fiind în apropierea pădurilor de stejar, fag sau brad, aici existau o mulţime de animale sălbatice, care noaptea făceau stricăciuni proprietarilor distrugând culturile agricole sau atacând animalele ce erau la păşune. Pentru a speria animalele sălbatice erau atârnate din loc în loc toace de lemn sau metal care erau bătute de proprietarii care păzeau noaptea culturile. Sunetul toacelor se auzeau până jos în vale, oamenii spuneau "Auzi cum sună toaca“. Unul din primii locuitori şi probabil care bătea şi toaca mai mult era supranumit "tocarul“ care auzea probabil şi piua. Cele trei versiuni au influienţat denumirea satului de Toaca. Aceste versiuni culese din spusele bătrânilor probabil că au influenţat ca numele acestei localităţi să fie Toaca.
Harta fizică geografică
 Patriarhul Justinian Marina – originar din Vâlcea, a efectuat multe îmbunătăţiri în cadrul Bisericii. La Sibiu Mitroppolitul Nicolae Bălan a adus un aport foarte mare pentru Biserica neamului. În anul 1947 s-a făcut unirea Biserici greco-catolice cu Biserica Ortodoxă după 200 de ani. Deci din 1947 a fost o singură Biserică Ortodoxă în ţară. Preoţii greco-catolici au trecut la ortodoxie, unii dintre ei au rămas pe dinafară, nu au dorit să fie preoţi ortodocşi români. Au rămas, din neştiinţa lor şi rigiditatea credinţei, afară din biserica neamului. Se poate constata prin asta că nu sunt români. Creştinii au mers spre o viaţă nouă şi au fost alături de conducătorii Ţării. S-au încadrat în Biserica Ortodoxă a neamului.
Parohia Toaca a depins, până în anul 1958 de parohia Hodac, când a cerut să fie separată şi recunoscută ca parohie de sine stătătoare. Parohia în anul 1958 avea 400 (sute) de familii credincioase, fiind neglijaţi de preoţii de la Hodac pentru că au cerut înfiinţarea unei parohii.

În ansamblu, localitatea Toaca se distinge ca o aşezare liniştită, cu oameni harnici şi credincioşi, care frecventează biserica, îşi duc viaţa după coordonate morale şi duhovniceşti ale Bisericii lui Hristos.
În ceea ce priveşte populaţia acestei localităţi, trebuie menţionat faptul că ei sunt 100% români.